G. Van den Keybus

Licentiaat kinesitherapie
Riziv 1-5-17285-16-522
Bredabaan 140
2990 Wuustwezel - Braken

Tel 03 669 88 90

Mail Uw browser ondersteund geen javascript.

Myofasciale triggerpoint therapie

Wat is myofasciale pijnbehandeling? Wat is een myofasciaal triggerpoint?

Een myofasciaal triggerpoint is een overgevoelige en vaak pijnlijk verharde plek in een harde streng binnen de spier. Drukken op zo’n triggerpoint ervaart de patiënt als pijnlijk en vaak  als zijn herkenbare pijn. Bijzonder aan zo’n triggerpoint is dat bij drukken op dit punt de pijn vaak op een andere plaats gevoeld wordt dan waar gedrukt wordt.

Dit heet in medische termen “referred pain”, ook wel “uitstralende pijn” genoemd. Een trigger punt kan leiden tot plaatselijke pijn of uitstralende pijn. Het kan tevens leiden tot een bewegingsbeperking, spierzwakte en spierstijfheid.

Triggerpoints komen specifiek voor in spieren en kunnen in bijna elke spier ontstaan. Bij het onderzoeken van de spier is een triggerpoint te herkennen aan een overgevoelige, pijnlijke knobbel in een verharde streng in de spierbeuk.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk zoals massage, frictie, rekken van spieren etc. Een snelle en effectieve behandelmethode is echter dryneedling.

Dryneedling is het inbrengen van een (dunne)acupunctuurnaald zonder toevoeging van medicijnen in het triggerpoint van de spier. De therapie is gericht op het inactiveren van het triggerpoint, waardoor de strakke streng die verantwoordelijk is voor de toegenomen spierspanning loslaat. De pijn neemt hierdoor af en de spier krijgt weer zijn normale lengte terug. Het is een doeltreffende behandelingstechniek die wordt gebruikt voor het oplossen van pijnklachten in spieren die passen bij het "myofasciaal pijnsyndroom".

Van belang is ook een grondige functionele anamnese om de houdings- en bewegingspatroon van de patiënt die mogelijks een oorzaak of een onderhoudende reden zijn voor de klachten , in kaart te brengen. De therapeut bespreekt met de patiënt de juiste maatregelen om de oorzakelijke, uitlokkende en bestendigende factoren aan te pakken.

Van  belang is ook om de aangedane spieren te stretchen. Daartoe krijgt de patiënt de juiste stretchoefening(en) aangeleerd. Deze dient men thuis zelfstandig uit te voeren, naar frekwentie en duurtijd in overleg met de therapeut.